Zdraví ze zahrádky
Hlávkový salát má nízký obsah kalorií a je proto ideální potravou pro ty, jenž chtějí dát dolu nějaké to kilo.
Obsahuje ve velkém množství kyselinu listovou, která je důležitá pro růst, tvorbu krve, mozek a dobrou náladu, činnost trávicí soustavy a zdravé vlasy. Velmi významná je pro těhotné ženy, protože brání vzniku některých vývojových vad. Dále jsou listy salátu, především ty tmavé okrajové, zdrojem beta-karotenu, který je ochranou před degenerativními onemocněními.
Velká mísa čerstvého salátu podle tradičního bylinkářství zklidňuje nervy a působí jako uspávadlo.
Salát není doporučován pouze lidem s špatnou funkcí ledvin a zánětlivým onemocněním tlustého střeva kvůli vysokému obsahu šťavelanů a močanů.
Ředkvičky patří do čeledě brukvovitých, u nichž byly nalezeny látky s protirakovinovou aktivitou. Jsou hodnotným zdrojem vitaminu C, nezbytného k tvorbě kolagenu, který je potřebný pro udržení zdravé kůže, kostí, chrupavek, zubů, dásní a hojení ran. Dále ředkvičky obsahují lysozym, enzym, který účinně pomáhá likvidovat bakterie, resp. spolu s hořčičným olejem i další škodlivé mikroorganismy.
Kedluben je pro svůj vysoký obsah vitamínu C nazýván "citrónem severu". Dále obsahuje beta-karoten a plno minerálů. Stejně jako ředkvičky patří do čeledi brukvovitých a má schopnost chránit před některými druhy rakoviny. Kedluben poskytuje užitečné množství vlákniny. Její rozpustná forma se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Nerozpustná vláknina pomáhá proti zácpě. Oba typy vlákniny zřejmě chrání před některými druhy rakoviny, neboť napomáhají vylučování karcinogenních látek z těla.
Jahody jsou opět vynikajícím zdrojem vitamínu C. Dále obsahují B vitamíny, železo, sodík , hořčík, vápník a fosfor.V lidovém léčitelství se tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny.
Plody jahod mají též antibakteriální účinek a jsou vhodnou potravinou při nachlazení. Na jahody by si měli dát pozor lidé s alergiemi, především na acylpyrin, protože jahody obsahují salicyláty. U lidí se zánětlivými střevními chorobami mohou zrníčka jahod vyvolat podráždění.
Autor: mk
- Odpovědět
Pošli odkaz