Čerstvé bylinky obsahují vitaminy a látky prospěšné zdraví
Kromě bazalky si lidé doma nejčastěji pěstují pažitku, petržel, řeřichu, tymián, kerblík, dobromysl, majoránku a šalvěj. Obvykle je používají pro zlepšení chuti pokrmů a počítají s tím, že zlepšují trávení. Příznivý účinek na trávení mají bazalka, pažitka, tymián, majoránka a šalvěj.
Petržel prý posiluje imunitní systém a zbavuje tělo jedovatých zplodin. Řeřicha vyniká obsahem vitaminů B, C a K a takzvaných rostlinných antibiotik. Obranyschopnost organismu zvyšuje tymián, proto se doporučuje v době chřipkových onemocnění. Tato bylinka omezuje také nadýmání.
Kerblík, který je bohatý na nejrůznější vitaminy, pomáhá prý snižovat krevní tlak. Dobromysl, neboli oregano, obsahuje silice, třísloviny a hořčiny, které pomáhají vykašlávání a uklidňují nervy. Pár kapek silice na polštáři navodí příjemné usínání a dobrou mysl.
Majoránka obsahuje velké množství éterických olejů, hořčiny a třísloviny. Pomáhá při nechutenství, plynatosti a průjmech. Údajně posiluje ženskou sexualitu, proto byla dříve vázána do svatebních kytic. U kojenců působí proti rýmě a větrům. Šalvěj zklidňuje nervy, podporuje spánek a omezuje pocení. Má hojivé a protizánětlivé i dezinfekční účinky.
Pěstování bylinek bylo v českých zemích hojné ve středověku, kdy orientální koření bylo velmi drahé. V současnosti se stávají bylinky běžnou součástí moderní zdravé výživy.
Zdroj: ČTK
Komentáře
Nabízíme české přírodní doplňky stravy, pokud máte zájem nebo jen konzultace, pište na: [email protected]
- Odpovědět
Pošli odkaz