Kmín kořenný pro zdraví
Kmín je známý především jako kuchyňské koření a zároveň jako lék už od ranného středověku. O jeho proslulost jako léčiva se zasloužila abatyše Hildegarda z Bingenu. V Anglii v 16. století byl známý kmínový koláč. Kmínu, jako odedávna hojně používané bylině, se přisuzovaly i magické vlastnosti. Měl odhánět čarodejnice a udržet věrnost milenců a také věrnost hrdliček, holubů a domácí drůbeže. Podle chovatelů holubů se holub nikdy nezatoulá, když má na sobě nalepený kousek těsta s kmínem. V Rusku se slavil „kmínový den“, kdy se pekly koláče, chléb, perník, vařila polévka, zelí a brambory a pil kmínový kvas. Kmín se s oblibou používá také do likérů.
CO OBSAHUJE A JAK PŮSOBÍ
SEMENA KMÍNU (Semencarví, Fructuscarvi)obsahují hlavně silici s 60 % karvonu. Silice usnadňuje trávení a uvolňuje žaludeční a střevní křeče a pomáhá při nadýmání. Kmín známe především jako tradiční koření, ale méně se ví o jeho léčivých účincích. Víte, proč se bez kmínu neobejdou jídla z brambor? Kmín přidáváme vždy do vody na vaření brambor, nejde jen o chuť, ale především neutralizuje škodlivý solanin obsažený hlavně v zelených a klíčících bramborách. Solanin může zhoršit zrak i způsobit srdeční potíže. Kmín mletý nebo drcený přidáváme do všech polévek a jídel z „nadýmavých“ zelenin, tím předcházíme zažívacím potížím. Kmín je močopudný a podporuje tvorbu mateřského mléka a je vhodný i pro kojence a malé děti při zažívacích potížích, usnadňuje také vykašlávání. Žvýkání několika semínek odstraňuje zápach z úst. V aromatera- pii se používá kmínový éterický olej k inhalaci, obkladům a masážím při migréně, poruchách zažívání a nadýmání, zácpě a žlučových kamenech a zástavě menstruace a pro podporu kojení. V těhotenství se kmínový olej nesmí užívat a semena jako kořeni jen v malém množství. Podobné účinky mají i semena koriandru, který by se neměl užívat v těhotenství, ale při kojení se naopak doporučuje. Obě koření mají zahřívající působení.
PRO ZDRAVÍ TĚLA
- 1. Čaj (odvar) z kmínu a jablek proti bolení bříška a na podporu tvorby mateřského mléka při kojení: 1 malá lžička semen kmínu + 1 lžíce jablečných slupek (sušených či čerstvých) povaříme 7 minut a louhujeme 10 minut. Pijeme proti nadýmání a při kojení 1x až 3x denně 1 šálek. Čaj je vhodný v menším množství při bolení bříška i pro malé děti asi od 2 let.
- 2. Čaj (nálev) z kmínu proti bolení bříška a na podporu tvorby mateřského mléka při kojení: 1/2 lžičky semen od každé byliny: fenykl + kmín + anýz, podrtíme v hmoždíři a zalijeme vroucí vodou, louhujeme 15 minut a scedíme nebo vaříme celá semena 7 minut a scedíme. Pijeme proti nadýmání a při kojení 1x až 3x denně 1 šálek. Čaj je vhodný v menším množství při bolení bříška i pro malé děti asi od 2 let. Kmín se dobře kombinuje také s heřmánkem a meduňkou proti bolení bříška a pro podporu kojení zas s kopřivou.
- 3. Čaj (nálev) z kmínu a dalšího koření proti nadýmaní a křečím a pro lepší trávení: 25 g semen korinadru + 25 g semen fenyklu + 20 g semen anýzu + 20 g semen kmínu nebo kopru. V hmoždíři promícháme a rozdrtíme vždy jen potřebnou dávku těsně před použitím, aby vonné silice nevyprchaly. 1 lžíci směsi přelijeme 1 šálkem vroucí vody, louhujeme 5-10 minut, scedíme a pijeme vždy po jídle.
PRO ZDRAVÍ DUŠE
Špetka taktu, špetka lásky, abys neměl zloby vrásky; zdánlivě složité situace lze často velmi jednoduše vyřešit.
Zdro: Magdaléna Staňková - Krohnová - Bylinky pro děti a maminky, nakladatelství Grada
- Odpovědět
Pošli odkaz