Reklama

Deprese

Návštěvník (St, 19. 9. 2001 - 17:09)

Alexi, 150 mg je počáteční dávka, máš pravdu, že max. dávka je až 600 mg. Jestli necítíš vedlejší účinky, pomalu můžeš jít až na (alespoň) 300 mg.Na větší účinek tohoto léku je ještě příliš brzo.

Návštěvník (St, 19. 9. 2001 - 13:09)

Do této kategorie jsem jěště nikdy nepřispívala, ale pravidelně jsem jí četla. Depresí jako klinickou diagnózou netrpím, ale velmi často mne chytají depky, asi jako plno lidí v dnešní době. Velmi mi pomáhalo číst si příspěvky lidí, kteří si opravdu sestoupili až na dno. Přišlo mi, že mají nyní jakýsi hlubší vhled do reality.Též mi to pomáhalo více si uvědomovat určité vlastní pocity, které jsem třeba trochu potlačovala nebo si je neuvědomovala. Bohužel již dlouhou dobu jsem zde nečetla vůbec nic osobního. Zdá se , že všichni jsou již pod práškama a necítí již vůbec nic. To třeba netrpíte nyní pocity strachu, úzkosti, deprese z toho, co se děje ve světě??? Jak to zvládáte? Jenom lékama??Já například již vůbec nedokáži poslouchat televizi ani rádio. Na jednu stranu mne samozřejmě zajímá , co se děje, ale na druhou stranu mne pak chytají velmi chmurné myšlenky a pocity úzkosti o naši budoucnost. Utíkám od reality například do lesa a raději se snažím nemyslet.Jestli má někdo chuť svěřit se se svými pocity, budu moc ráda.

Návštěvník (St, 19. 9. 2001 - 12:09)

já jsem aurorix nebrala, mě pomohl až noveril, ale ten je na deprese, jinak beru také lexaurin a to 3 x 3 mg.

Návštěvník (St, 19. 9. 2001 - 08:09)

..To co teď prožívám není opravdu nic dobrého a jsem netrpělivý, i když na druhou stranu po seroxatu, jsem se cítil hůře, ale tam jsem poměrně brzo (asi za 5 dní ) cítil jistou změnu, neříkám,že k lepšímu, ale teď opravdu nic nepociťuji.

Návštěvník (St, 19. 9. 2001 - 08:09)

Jano , prosím tě, jakou dávku si brala ty z počátku?Já beru 150mg, ale v příbalovém letáku píší, že dávka je 450-600mg neberu málo, že mi to nezabírá, nebo je ještě brzo na účinek?Co si o tom myslíš i ty Přemku?T.

Návštěvník (Út, 18. 9. 2001 - 13:09)

Chtěl bych všechny upozornit na novinku na trhu antidepresv, a to na přípravek Jarsin (NSR), je to I-MAO přírodního typu. Jde o silný koncentrát výtažku z třezalky tečkované, u níž je všeobecně antidepresivní efekt znám.Jarsin resp. učinný hypericin má dobré účinky antidepresivní i protiúzkostné. Je na lékařský předpis (silný koncentrát), není hrazen VZP (je to fytofarmakum tj. rostlinné léčivo). Cena je 350-390 Kč dle lékarny. Balení stačí na 2-4 týdny.Má minimální vedlejší účinky.Snad je možné požádat o úhradu revizního lékaře, a to vtom případě, kdy na jiná IMAO jsou alergické reakce a nelze najít ani jiné vhodné AD.Zdraví Přemek

Návštěvník (Út, 18. 9. 2001 - 11:09)

Já myslím, že po šesti dnech ještě není možné cítit zlepšení, tyto léky jsou účinné nejméně po 14 dnech a více. Je to hrozné, já sama se také léčím s depresemi a vyzkoušela jsem cca 4 druhy antidepresiv, než mi jeden jakžtakž zabral.

Návštěvník (Út, 18. 9. 2001 - 11:09)

Už šestý den beru Aurorix 150 mg, včetně 2x1,5mg Lexaurinu.Zatím jsem nepocítil žádnou změnu ani k lepšímu, ani k horšímu.

Návštěvník (So, 8. 9. 2001 - 17:09)

Díky ti Přemku za podporu první dávku si vezmu v úterý, abych když tak mohl nějaké okamžité reakce hned konzultovat po telefonu.Taky jsem si o tom léku něco přečetl a myslím, že by mohl být vhodnější než ten SEROXAT, protože netrpím přímo až tak depresí jako takovou, ale spíše úzkostí a to ještě hlavně ttakovou, že jíst před lidmi (třeba v restauraci) je pro mně absolutně nemyslitelné.Ale uvidím jak se poperu s vedlejšími účinky, kéž by se u mě neprojevily.

Návštěvník (Pá, 7. 9. 2001 - 15:09)

Pro Janu:Jano v případě Seropramu šlo nejspíš o alergickou reakci, proto zabralo antihistaminikum Dithiaden, alergie na antidepresiva má zvláštní průběh, neobjeví se hned, protože náš organismus tuto látku nikdy předtím nepoznal a nemá na ni proto vytvořené protilátky. Tedy nejprve musí nástat období, kdy je organismus vytváří, aby později mohl spustit alergickou reakci. Latence, v Tvém případě 14 dnů, odpovídá.Alergie na antidepresiva se neliší od lékových alergií vůbec, lékař nemůže poznat, jestli zrovna na Tebe bude působit takovýmhle vážným vedlejším účinkem. Ale bolesti v břiše, pálení pokožky jsou alergické příznaky přímo učebnicové, psychiatr je měl poznat a měl změnit lék.Alex dostal předepsaný AURORIX (moclobemid), to je velmi dobré antidepresivum, Aurorix také zvyšuje množství neurotransmiteru v syn. štěrbině, ale nikoliv blokádou presynaptických receptorů, ale díky tomu, že BLOKUJE ENZYM, KTERÝ V SYSTÉMU SYNAPSE ROZKLÁDÁ SEROTONIN A NORADRENALIN na původní metabolity, které buňka použije ke stavbě jiných bílkovin.Tedy množství neurotr. se zvýší tím, že je zpomalena jeho likvidace. Likvidačním enzymem je MonoAminoOxidása tj. MAO. Léčiva jako moclobemid se proto nazývají inhibitory MAO tj. IMAO neboI-MAO.Blokáda IMAO je vratná (reverzibilní), což má význam, protože dříve byla IMAO nereverzibilní a musely se držet diety na potraviny, které obsahovaly tyramin. Takovým IMAO byl např. tranylcypromin (Parnate), jehož registrace v ČR končí. Měl sice své vedlejší účinky, ale byl u některých depresí velmi účinný.Psychiatři tvrdí, že všechna IMAO jsou dobrá u tzv. atypických depresí, jinak má prý větší účinek u sociální fobie než ostatní AD.Věřím, Alexi, že Aurorix zabere, je to dobrá volba.

Návštěvník (Pá, 7. 9. 2001 - 11:09)

Jano, moc ti děkuji, za odezvu, uvědomuji si, že to na každého působí jinak, vím jak to bylo se SEROXATem, který jsem bral, někde psali, jak to užívá moc a moc lidí a jak je to báječné, ale taky jsem četl články lidí, pro které to bylo nejhorší období jejich života, já jsem to měl tak někde mezi.Moc bych byl rád, aby tento lék už byl pro mě ten "pravý".

Návštěvník (Pá, 7. 9. 2001 - 11:09)

Téma AURORIX:Mám s ním ty nejlepší zkušenosti. Po 20ti letech věčných soubojů s depresí a antidepresivy jsem už 3 roky bez velkých výkyvů. V podstatě ani na podzim se nic významného neděje, a to bylo vždy kritické období s masivním útokem deprese, neschopenkou atd.Přechod na Aurorix pro mne osobně znamenal novou kvalitu života.Začínala jsem na dávce jakou máš Ty, občas v době velkých zátěží beru 100, jinak stabilně udržovací dávku 50. Vedlejší účinky oproti jiným lékům na mne měl mizivé, v prvních týdnech léčby značné potíže se spánkem, zhruba hodinu po užití slabé točení hlavy, to se občas objeví dodnes, ale do hodiny odezní. Kromě potlačení příznaků akutních depresivních stavů jsem získala opět schopnost se učit, což hodnotím jako pro mne nesmírný přínos.Anglina mi jde stejně blbě jako ostatním mým vrstevníkům, což je skvělé. Dříve jsem se po podzimních depresích a léčbě potýkala s úžasnými paměťovými ztrátami, než jsem se "doučila", byl zase podzim.Nikdy jsem se nestihla dostat na výchozí úrove?, což byl velký problém i psychicky. S Aurorixem nejen že jsem přestala takto soustavně ztrácet duševní potenciál, ale mohu se dál rozvíjet. To pociťuji jako neocenitelný dar. Takže suma sumárum: Přeji Ti, abys získal i Ty podobné zkušenosti. Ale dvě varování před přílišným optimismem jsou asi na místě: jednak reakce na tyto léky je velmi individuální, druhak nástup účinků je, jak již bylo zmiňováno mnohokrát, otázkou týdnů. Držím palce !!!!

Návštěvník (Pá, 7. 9. 2001 - 09:09)

Tak jsem dostal AURORIX, nemá s ním někdo zkušenosti?Mám prát zatím 150 mg za den.

Návštěvník (Čt, 6. 9. 2001 - 16:09)

Souhlasím s Janou, že pokud jednou někdo získá statut "psychiatrický pacient", tak při dalších obtížích se vše svádí na depresi. Těžko se pak s takovým doktorem jedná. Vycházím z vlastní zkušenosti, kdy jsem měla zažívací obtíže a trvalo dost dlouho, než jsem doktora donutila aby mě poslal na nějaké vyšetření, že to opravdu není jen od "nervů".

Návštěvník (Čt, 6. 9. 2001 - 13:09)

Děkuji za vysvětlení. Před několika lety mi nasadili Seropram.Asi po dvou týdnech jsem začala mít divné potíže.Brala jsem ho ráno, k večeru se mi udělalo zle, dominantní bylo nesnesitelné pálení pokožky, nevolnost až na počátek mdlob, bolest na hrudi,bledost, dechové potíže.To se opakovalo denně. Praktik krčil rameny.Nakonec se manžel rozzlobil, odvezl mne na LPS a nechal mi píchnout Dithiaden. Po něm potíže okamžitě ustoupily. Od té doby mám z tohoto a jemu podobných preparátů hrůzu.Nepodařilo se mi od nikoho dostat vysvětlení, co se to vlastně dělo.Než jsem se dostala na tento chat, netušila jsem, jaké vedlejší účinky antidepresiva mohou mít.Potíže mi byly presentovány jako výplod mé narušené psychiky.Trend u lékařů považovat veškeré zdravotní potíže za psychické v okamžiku, kdy se pacient přizná, že je léčen antidepresivy, jistě není výjimkou v našem zdravotnictví a mnozí z vás se s ním jistě setkali. Přiznám se, že jsem na takové jednání velmi citlivá a velmi těžce jej nesu. Tak jsem už raději po příčinách potíží dále nepátrala.Takže to mohla být nejen alergická reakce, ale třeba taky ten popisovaný serotoninový syndrom? Každopádně Seropram je pro mne tabu.Ilco, mám radost z Tvé zprávy. Omlouvám se, že jsem Ti odepsala letecky, ale jinak to nešlo.Od pondělka budu týden na školení a pak konečně 14 dní dovolená. Tak se na vás všechny těším a za 3 týdny nashledanou. Přeji všem přívětivé září.

Návštěvník (Čt, 6. 9. 2001 - 07:09)

Tak dneska jsem objednaný k doktorovi, tak my držte palce, ať s polu příjdeme na co možná nejlepší řešení.

Návštěvník (St, 5. 9. 2001 - 23:09)

Ahoj Ivane jsem 2 dny v pohodě.Před týdnem to byla hrůza hrůz.Čekám co to bude dělat dál,kéž by to bylo trvalé.Léčbu jsem nezměnila.Styl života taky ne a najednou jsem v klidu.Nevím od kud to přišlo.Najednou mi nic netíží.Jano díky za dopis.Zdraví Ilča.

Návštěvník (Út, 4. 9. 2001 - 07:09)

Noveril mi zabral tehdy, když některá jiná antidepresiva selhala, užíval jsem jej v poměrně velkých dávkách. Naštěstí při užívání antidepresiv netrpím vedlejšími fyzickými účinky. Nástup léčebného efektu po cca 30 dnech užívání byl velice rychlý a vedl k překlopení deprese do mánie, což však nemusí souviset s Noverilem. Bylo nutné ihned upravit složení i dávkování léků. Má zkušenost s Noverilem je tedy dobrá, jenom je nutné - jako u všech antidepresiv - vyčkat dostatečně dlouhou dobu na to, než zabere. Lékař pak může přiměřeně snížit jeho dávkování.ZdravíIvan

Návštěvník (Po, 3. 9. 2001 - 15:09)

Zajímalo by mě, zda má někdo zkušenost s antidepresivem NOVERIL, já jsem již cca 3/4 roku v léčbě, vyzkoušela jsem asi 4 druhy antidepresiv bez valného účinku, bylo mi pořád zle. Až tento lék na mně zabral a je mi moc dobře.

Návštěvník (Po, 3. 9. 2001 - 14:09)

Oprava: z myšlením - s myšlením

Reklama

Přidat komentář