Reklama

Roztroušená skleróza

Peter (St, 3. 3. 2004 - 12:03)

Chcel by som poziadat pana/pani vystupujuceho pod prezyvkou coroner, ci by ma nemohol kontaktovat na mojumajlovu adresu. Velmi rad by som ho poziadal o zopar rad.

Soňa (Po, 1. 3. 2004 - 07:03)

Ahojík lidičky, již delší dobu sleduju zdejší přípomínky a povídání. I já mám problémy tohoto druhu. Delší dobu nejsem v pohodě a zdejší popisované příznaky jako bych psala i já. Půl roku lítám po doktorech a závěr veškerej žádnej. CT, MR, lumbálka negativní. EP v pořádku, ale s hraničním nálezen u očí. Takže mé prblémy jsou uzavřeny něco jako vasospastická formy migrény, protože právě migrény byly tím prvním čím to vlastně začalo. Navíc mám opakovaně abnormní záznam na EEG. Nicméně příznaky jako mravenčení, tuhnutí atd...atd jakoby zdejší pány doktory nezajímaly. Takže z jejich strany cítím značnou aroganci s dost silným pocitem zařazení mezi "psychouše" co si vše vymýšlí. Jsem bezradná a vidím, že tady se se mnou nidko zaobírat nebude, dokud to se mnou prostě nepraští. Chtěla jsem se zeptat, zda byste mi někdo neporadil nějakou poradnu RS, zda je vůbec možné se tam nějak dostat nebo prostě jednoduše jakoukoliv radu co se tohoto týká. Jo a taky někdo, kdo má s tím EEG třeba nějaké zkušenosti. Můj mailík je so-cho"seznam.cz. Moc Vám děkuji a držím všem palečky.

Helena (St, 18. 2. 2004 - 14:02)

prosím o informaci, jaká je stupnice vyšetření ohledně přesnosti zjištěných údajů - nejprokazatelnější je lumbální punkce? A co mag.rezonance? Základní neurologické vyšetření asi moc nenapoví, že. Mám teď jít na "evokované potenciály" - nevíte, o co jde a jaká je spolehlivost výsledků? Je možné, že i když např. mag.rezonance nebo EEG je v pořádku, že to ještě nic neznamená? Poraďte mi prosím, jsem zoufalá a vyděšená.

R.Školud (So, 14. 2. 2004 - 17:02)

Mám zájem o knihu RS - tel.518 628171

Renata (Út, 10. 2. 2004 - 14:02)

mám ještě jeden dotaz.jak se projevuje zánět zrakového nervu při RS? není to něco jako zelený zákal?a jsou při RS zvýšené bílé krvinky?předem děkuji za odpověď.Renata.

Renata (Út, 10. 2. 2004 - 07:02)

ahoj Lucko a coronere, děkuji vám za radu.potěšilo mi, že jste mi odpověděli. ani jsem nečekala, že někdo bude na můj dotaz reagovat.k doktoru se budu muset někdy odhodlat, ale mám trochu strach.ahoj Renata.

Francis (Ne, 8. 2. 2004 - 22:02)

Coronere, zase si to tolik neber, máš na věci svůj pohled, když Ti to pomáhá ke zdraví, nelze nic namítat....

coroner (Ne, 8. 2. 2004 - 18:02)

Francis, to vím, že jsem naivní. Také už nic neříkám...

Francis (Ne, 8. 2. 2004 - 17:02)

No Coronere, Tvé teorie jsou sice hezké, ale musíš přiznat, že trochu naivní..Víš, kolik věcí se dá z lumbálky zjistit? Třeba takovou neuroboreliozu asi akupunkturou nezjistíš...Michale, to zhoršení by mělo být dočasné, alespon u mě tomu tak bylo (ale já nemám RS

coroner (Ne, 8. 2. 2004 - 17:02)

Snad bych jen dodal, že akademik Henner varoval před lumbálkou právě ve spojitosti se zhoršením stavu pacientů u potvrzených diagnóz RS.Tenkrát se ještě nevědělo, proč k tomu dochází.

coroner (Ne, 8. 2. 2004 - 15:02)

Francis, jakýkoliv řez či vpich do živé tkáně obecně reprezentuje z akupunkturního hlediska sedativní zákrok, kdy dochází ke značnému odčerpání energie z příslušného místa, což může akupunkturní systém rozhodit celkově - on už ostatně narušen je, proto se nemoc také projevuje. Jelikož CFS je jako onemocnění samo charakterizováno značným jangovým energetickým deficitem - protože je organismus předávkován jinovou (oslabující) energií - tímto zákrokem dojde k jeho dalšímu oslabení.Pokud je vpich prováděn ještě navíc v blízkosti zmíněného primárního vitálního kanálu, kterým je vedena základní "oživující" energie, lze těžko odhadnout, jaké důsledky to může do budoucna mít.A to i za předpokladu, že akutní obtíže po zákroku během nějaké doby odezní.Proto před touto diagnostickou metodou varoval už např. náš přední neurolog akademik Kamil Henner na počátku minulého století.Při nejasných případech některých symptomaticky podobných onemocnění, která mívají obyčejně shodnou základní energetickou příčinu, se v rámci vylučovacích diagnostik tato metoda stále běžně používá.To se týká např. zrovna CFS a RS.Jakékoliv punkce jsou nebezpečné kdekoliv v medicíně, pokud není pacient předem podroben systémové akupunkturní diagnostice, která by nám měla napovědět, zda si tento zákrok můžeme bez určitého nebezpečí dovolit.Jenže to už jsme někde jinde, protože při znalostech akupunktury a dalších metod punkce ke stanovení diagnózy nepotřebujeme.O tom si však můžeme nechat zatím jen zdát.

Michal (Ne, 8. 2. 2004 - 08:02)

Dobrý den,také by mě zajímalo, jestli po lumbální punkci může dojít ke zhoršení nemoci. V mém případě mohu potvrdit, doufám, že je to dočasné. Děkuji za odpověd. Michal

Francis (So, 7. 2. 2004 - 13:02)

Hmm, Coronere, Ty skrytý znalče CFS:))) Bravo ! Ale mám dotaz, proč je lumbálka pro vývoj onemocnění značně nepříznivá?

coroner (So, 7. 2. 2004 - 11:02)

Kritéria pro stanovení diagnózy CFS byla specifikována několika odborníky na tuto problematiku.Pro informaci bych uvedl starší a obsáhlejší kritéria Holmesova, která někteří lékaři ještě občas používají.Mezi další patří např. kritéria Fukudova.Kritéria CFIDS podle Holmese (1988), z časopisu "Annals of Internal Medicine" Hlavní kritéria: 1. Vyloučení systémových chorob s podobnými symptomy (např. roztroušená skleróza). 2. Trvalá či trvale se vracející (nově vzniklá) únava, která neúměrně stoupá s fyzickou námahou.Fyzické nálezy: 1. Zvýšená teplota (zpravidla mezi 37.5 - 38.5 C) 2. Zánět nosohltanu bez výtoku 3. Zvětšené či citlivé mízní uzliny (na krku či v podpaždí)Vedlejší kritéria: 1. Oslabující únava, trvající déle než 6 měsíců 2. Chronické bolesti 3. Poruchy spánku 4. Neuropsychiatrické příznaky (citlivost na světlo, poruchy paměti) 5. Stěhující se bolesti kloubů (bez otoků a zarudnutí) 6. Nevysvětlitelná slabost svalů 7. Bolesti svalů 8. Bolesti v krku 9. Únava, bránící normálním aktivitám (nejméně z 50 %)10. Bolesti mízních uzlin11. Náhlý nebo rychlý vznik těchto potížíPACIENT MÁ CFIDS dle kritérií CDC, když splňuje:- Obě hlavní kritéria - A zároveň buď: a) 6 a více vedlejších kritérií a má nejméně 2 fyzické nálezynebo b) 8 a více vedlejších kritérií Z jiného zdroje je znění toto:Kritéria pro diagnózu CFS, Holmes, 1988 Hlavní kritéria * únava, snadná unavitelnost výkonnost menší než 50 % trvá min. 6 měsíců * vyloučení jiných možných příčin stavu Vedlejší kritéria Příznaky: * subfebrilie, zimnice * bolesti v krku * bolestivé a zvětšené krční nebo axilární uzliny * povšechná svalová slabost * myalgie * zhoršení únavy po zátěži * bolesti hlavy * artralgie bez otoku a zarudnutí * neuropsychické obtíže - fotofobie, skotomy, poruchy paměti, koncentrace a myšlení, deprese * poruchy spánku * náhlý vznik obtíží Fyzikální nálezy: * subfebrilie * chronická faryngitida * zvětšené nebo bolestivé uzlinyJelikož jedna z variant RS má s CFS stejnou základní příčinu vzniku, symptomy se často překrývají.Otázkou je, k čemu nám vlastně diagnostikování jednoho nebo druhého onemocnění bude, když současná léčba je v obou případech pouze ryze symptomatická - nikam nevede.V lepším případě se podaří stav na různě dlouhou dobu zakonzervovat.Kromě toho diagnostická metoda ve formě lumbální punkce je pro vývoj onemocnění značně nepříznivá.Ačkoliv na tuto skutečnost bylo upozorňováno už před sto lety, nikdo se touto otázkou dnes prakticky už nezabývá.

coroner (Pá, 6. 2. 2004 - 19:02)

Popsané příznaky spíše odpovídají počátkům CFS (chronický únavový syndrom), což také není zrovna žádná lahůdka.Pro RS bývá charakteristické spíše brnění končetin (později jejich slabost - ve vážných případech až ochrnutí).V podstatě jde u RS o blokádu primárního vitálního kanálu, který probíhá před páteří.Tímto kanálem proudí ve spirálách (v protisměru) dvě základní oživující energie, které se v místech se silnějším nábojem rozdělují do rukou a nohou - umožňují jejich hybnost.Místa s tímto nábojem jsou např. v Indii označována jako čakry.Při blokádě této energie, dochází buď k postupnému zhoršení stavu směrem od dolních končetin vzhůru, nebo od horních končetin směrem dolů.Dle priority projevů v dolní nebo horní části těla se také toto onemocnění dělí na dvě - co do příčiny - odlišné nemoci, což bohužel lékařská praxe nerozlišuje.

Lucie (Pá, 6. 2. 2004 - 19:02)

Renato, jak své potíže popisuješ, mohlo by se jednat spíše o chronický únavový syndrom, u RS myslím nejsou zvýšené teploty tak typické, zatímco u CFS jsou docela časté. Samozřejmě jsou třeba vyšetření, zejména imunologické atd. , pro vyloučení RS lumbální punkce a MR. Zkus se zeptat taky tady v oddíle "Chronický únavový syndrom", určitě někdo poradí. Lucie

Renata (Pá, 6. 2. 2004 - 10:02)

Dobrý den,odhodlávám se již dlouho k tomu, že se chci poradit.je mi 28 let a již skoro rok trpím občasnými teplotami 37 - 37,5 a stálou únavou.zhoršil se mi zrak a hůř vidím na dálku, začala jsem nosit brýle.dále mám zhoršenou paměť, nejsem schopná se nic naučit.občas mi zlobí takové mravenčení hlavy a poslední týden mám závratě.večer padám vyčerpáním a přitom nedělám nic náročného.mám starch zda nemůže jít o RS.může mi někdo poradit?

standa (St, 4. 2. 2004 - 20:02)

Cvičit,pracovat a jist zdravě hodně zeleniny to radí lékaři a mají asi pravdu.Nelitovat se.

Eva (Po, 2. 2. 2004 - 23:02)

jej

standa (Po, 2. 2. 2004 - 23:02)

Prosím,kdo provede diagnostiku nebovyloučí RS.15 roků trpím.úhrada možná.Děkuji

Reklama

Přidat komentář