Středomořská strava v těhotenství omezuje u dětí riziko astmatu
Vědci zjistili, že astma a alergie se výrazně méně objevovaly u dětí, jejichž matky jedly v době těhotenství hodně zeleniny, ovoce, ořechů a ryb. Naopak v případech, že ženy jedly hodně červeného masa, tím se míní třikrát až čtyřikrát týdně, se toto riziko zvyšovalo.
Stejný tým vědců z Krétské univerzity se účinky středomořské stravy zabýval již dříve a dospěl k názoru, že děti, které ji jedí, mají nižší riziko vzniku astmatu a alergií. Nyní přišli na to, že ochranný účinek této stravy může začínat už v raném stadiu vývoje. Způsob stravování matky během těhotenství má podle nich větší dopad jako ochrana před astmatem a alergiemi než stravování samotných dětí.
Zvláštní ochrannou funkci má strava, při níž se konzumuje zelenina více než osmkrát týdně, ryby více než třikrát týdně a luštěniny nejméně jednou týdně, tvrdí krétští vědci.
Středomořská strava je totiž dobře vyvážená a je v ní hodně potravin, které obsahují užitečné vitaminy a minerály. Tato strava je také bohatá na antioxidanty, které pomáhají udržovat tkáně, tedy i ty v plicích, zdravé. O rybách je známo, že mastné kyseliny v nich obsažené pomáhají omezovat případné záněty.
Zdroj: ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz