Protizánětlivá strava
Shrnutí protizánětlivé stravy
• Jezte umírněné množství kalorií, a to v menších porcích. Méně kalorií znamená nižší tělesnou hmotnost a tím i menší rozvoj zánětů.
• Vyhýbejte se „špatným" tukům (tedy trans-mastným kyselinám, nasyceným mastným kyselinám a příliš velkému množství omega-6 mastných kyselin) a jezte více „dobrých" tuků (omega-3 mastné kyseliny, mononenasycené mastné kyseliny).
• Omezte příjem cukru a rafinovaných sacharidů a zařaďte do jídelníčku více zdrojů uhlohydrátů s vysokým podílem vlákniny a nízkým glykemickým indexem.
• Ovoce a zeleninu bohaté na antioxidanty si dopřávejte v množství minimálně 300 g denně.
• Při vaření používejte protizánětlivé bylinky a koření.
• Vyhýbejte se připáleným nebo příliš dlouho grilovaným potravinám.
• Do denního jídelníčku zařaďte umírněné množství pochutin bohatých na antioxidanty, jako je červené víno, hořká čokoláda a zelený čaj.
Zdroj: Barbara Rowe, Lisa Davis – Kuchařka pro zdraví – Computer Press
- Odpovědět
Pošli odkaz