Co má společného sójové maso se sójou
Při dalším zpracování se mění původní struktura sóji až např. do podoby náhražkového masa. Konečný produkt nemá už s přírodními sójovými boby, ze kterých je vyroben, nic společného.
Během takového procesu se malý sójový bob - původně skvěle koordinovaná směs živin, složitých polysacharidů, základních mastných kyselin, aminokyselin a vlákniny - změnil ve vysoce koncentrovaný umělý materiál. Taková manipulace rovněž zničila všechny vitamíny a minerální látky.
Sójové proteiny a přirozené mastné kyseliny byly denaturovány a chemicky přeměněny na nové formy, z nichž některé nejsou pro lidské tělo použitelné jinak, než jako tukové zásoby.
Sója také přišla o většinu vlákniny, která je nezbytně nutná pro zdravou vydatnost jídla a velmi podstatná v obraně proti obezitě a jiným chorobám.
Množství proteinů se naopak ztrojnásobilo a nyní je téměř 90procentní.
K této umělé potravině pak výrobci ještě přidávají spousty umělých barviv a příchutí.
Kanadský odporník na životosprávu Ross Hume Hall to vyjádřil přesně: "Výrobek obsahuje stejné množství kalorií jako výchozí sójový protein, ale nyní se skládá z množství osamocených molekul, které nemají se základní přírodní surovinou žádnou spojitost."
Zdroj: Leslie Kenton - Štíhlá revoluce, nakladatelství Votobia
- Odpovědět
Pošli odkaz