Úbytek (atrofie) svalové hmoty a myopatie
Studie realizovaná nedávno ve Francii pod vedením dr. Lydie Combaret konstatuje, že strava starších lidí je velmi často deficitní co do obsahu (kvalitních) proteinů, v důsledku čehož dochází k deficitu jedné nezbytné aminokyseliny zvané leucin. Doplnění této aminokyseliny do stravy markantně zvyšuje schopnost novotvorby svalové hmoty, tó je ostatně již dávno známo z použití směsi větvených aminokyselin, mezi které patří i leucin, u sportovců. Nezbývá než doporučit vám systematické použití běžně dostupných větvených aminokyselin BCAA) nejlépe v souvislosti s pravidelnou fyzickou aktivitou.
Autorka studie doporučuje k běžné stravě přidávat leucin v dávce až 4 g denně
Podle mého názoru je lepší variantou použití směsi větvených aminokyselin, zkráceně označovaných jako BCAA. Ty jsou již běžně dostupné na trhu a nejsou ani příliš drahé.
Tím jsme "naskočili" rovnou do oblasti využití doplňků. Ale jak je to se stravou?
Ve stravě se jako zdroj bílkovin (proteinů) velmi dobře uplatní ryby. Dokonce tak dobře, že se již setkáte s tvrzením, že "ryby mohou chránit před kolorektálním karcinomem". Nejen to, protože ony mohou být současně zbraní proti rakovině prostaty. Jde tedy o opak působení červeného masa a uzenin, jejichž nadměrná konzumace významně zvyšuje riziko vzniku obou typů rakoviny.
Za ochranný faktor přítomný v mořských rybách jsou považovány dvě esenciální mastné kyseliny z řady polynenasycených (PUFA), kterými jsou EPA a DHA. Myslím, že jste se s nimi už setkali, a to především v podobě doporučovaných "omega-3". V rybách v porovnání se svalovinou savců nenajdete mnoho železa, které je v "červeném mase". Jeho pravidelná významná konzumace podporuje tvorbu nebezpečných nitrósových sloučenin v tlustém střevě a přítomné železo bylo shledáno rizikovým faktorem oběhových onemocnění.
Musím připomenout, že další rizikové látky vznikají v průběhu tepelného zpracování červeného masa při použití vysokých teplot a nekvalitního tuku, nebo naopak působením přímého plamene. To se zjistilo, když odborníci studovali souvislosti mezi stravovacími zvyklostmi i obsahem rizikových látek v červeném mase. Pokoušeli se totiž najít příčiny vzniku rakoviny slinivky!
Uvedená fakta jsou mimořádně zajímavá také z dalšího důvodu - poplašné zprávy v souvislosti s rizikem rakoviny u konzumentů červeného masa a uzenin totiž měly dramatickou "dohru", protože s protesty vyrukoval masný průmysl! Použil kritiku výsledků epidemiologických studií, které vedly k výše popsaným závěrům a které podle názoru oponentů nejsou směrodatné, protože nejsou správně metodicky formulovány. Přestože si o kvalitě daného typu studií (meta-analýzy a epidemiologické studie) občas myslím něco podobného, ještě to neznamená, že neexistuje důvodné podezření, že osoby, které velmi často konzumují červené maso upravené nevhodným způsobem, aniž by souběžně konzumovaly dostatek vlákniny (a ryb), ale zato konzumují hojnost "tvrdého" alkoholu, nejsou vystaveny významně vyššímu riziku vzniku - dokonce několika druhů - civilizačních onemocnění včetně rakoviny. Riziko se pochopitelně zvyšuje, mají-li tyto osoby dispozice k těmto onemocněním.
Jedním z působků, využitelných v ochraně před devastací svalové hmoty, je astaxantin. Je to jeden z karotenoidů příbuzných zeaxantinu (obsažen v kukuřici). Ukázalo se, že nejenom chrání svalovou hmotu, ale navíc ještě podporuje využití tuků, a tak je možné doporučit jeho použití také v případě zvýšeného množství cholesterolu.
Zdroj: RNDr. Petr Fořt - Mládněte jídlem i po 50, nakladatelství Cpress
- Odpovědět
Pošli odkaz