Reklama

Panická porucha 2

MM (Čt, 10. 2. 2005 - 15:02)

Katcha- dekuji za privitani jsi hodna :-) dekuji za dalsi uklidneni, a tys byla u ¨neurologa a rekla mu sve obavy? ja nevidela jen asi hodinu na to oko a je pravda ze na to oko hur vidim (asi 1 dioptrie) takze ocni lekarka mi rekla ze to bylo spatnym tlakem a ze se to muze stavat, ja mam vsechny sve obavy vlastne oduvodnene cim to je, ale moji psychice to asi nejak nestaci. A jak ty ses z toho dostala? Asi je nejlepsi navstivit psychologa vse mu rict jako tady vam ze jo??? A rekmi mi cos pocitovala kdyz si v tom jak sama pises litala ty? Ty jo uz je mi mnohem li vazne :-) diky vazne moc dekuji.

katcha (Čt, 10. 2. 2005 - 15:02)

MM vítej. Ani nevíš jak ti rozumím. Já jsem v RS taky jela asi čtvrt roku. Tak mám něco nastudováno. Ale myslím, že např. to oko není na byť půl dne. Při RS se ti rozpadne nervový obal a trvá to i půl roku, než začneš vidět. Takže u tebe je to na 99% psych.problém. Ale neváhej a jdi k neurologovi, ať tě uklidní. I když ze své zkušenosti ne na dlouho, ono se najde ještě spousta chorob, kterých se můžeš obávat. Karel to tu psal správně, nebát se ničeho, neb se stejně může stát něco ještě horšího. Jenže Kája zapomíná, že to píše panikářkám, že?:)))

MM (Čt, 10. 2. 2005 - 15:02)

Jojo vcera jsem si povidala s maminkou ze jsemnejaka smutna, nejim, jsem jakoby podrazdena, pak zase naopak atd. poslednich par dnu, dokonce jsem mela i prujem, ale to bylo ti stresem z toho ze jsem zase mela pocit ze mam ty priznaky, ktere opet vznikly na zaklade toho ze jsem o RS nekde slysela. Ted co tady s vama mluvim hned je mi lip, takze urcite je to psychika, navic priznaky ktere mam treba mizi s odblokaci patere takze brneni ruky je opravdu tim, takze mam i vysvetleni, ale nejak to muj mozek sam od sebe nebere. nejakeho pschologa si najdu a zacnu pracovat na to aby mi bylo dobre a byla jsem v pohode .-) to je totiz k nezaplaceni. Kdyz jsem ok jsem velmi vesela s polecenska, takze ti co me opravdu znaji vedi ze se se mnou vposlednich dnech neco deje, ale uplnou pravdui jsem rekla az ted vam, nikomu ani mamince ani priteli jsem nerekla ze si myslim ze mam RS jen lekarce na endokrinologii a ta rekla ze i brneni a unava atd je snizenou funkci stitne zlazy na kterou se lecim. Takze mi ani nikdo moc nemohl pomoci. Dneska jdu cvicit tak prijdu take na jine myslenky. :o)))

katcha (Čt, 10. 2. 2005 - 15:02)

Eleno, už se k tomu nechci moc vracet, ale taky ti děkuji, že si mě správně pochopila. Koukala jsem na ty své příspěvky zpětně, a fakt by se daly pochopit ledasjak. Bohužel jsem si toho Jindřinýho psychouše zařadila k tomu co mi jednou, když jsem se k němu doplazila s tachy úplně vyděšená, ještě řekl, no a to vám může to srdce každou chvilku selhat. A to se na mě nezlobte Tome, Jindro a Ájo ale to byl ten č,p,i a v, jak už jsem tady ty hezké výrazy použila. Já taky nejsem žádný pštros který strká hlavu do písku, ale co nemůžu ovlivnit nechci raději znát. Tím nemyslím, že by to sem někdo z vás neměl psát, ale doktor mě strašit nemusí. Teď si totiž vzpomínám, jak se mě má internistka ptala, jestli jsem taky fibrilovala a já na ní vytřeštila oči. Ona je moudrá žena, tak to zahrála do autu. A? teď vím, že se neptala nějakým omylem. Až se na mě Jindro přestaneš zlobit, mohla bys nám vyděšenkám event. na mail ať už tu s tím neotravujem napsat něco o těch es a fibrilacích a hlavně jestli se jim dá nějak předcházet, o čemž právě pochybuju.

Edita (Čt, 10. 2. 2005 - 15:02)

MM, z Prahy nejsem, jsem z Plzně a psychologa nebo psychiatra by to asi opravdu chtělo, utvrzuje mi v tom to, že ti pomáhá, když si povídáš s maminkou. Mně to taky strašně pomáhá a pomáhá mi i tento chat, takže právě proto si myslím, že to máš od psychiky a ne od RS.

Elena (Čt, 10. 2. 2005 - 15:02)

Já si myslím, že jsou tyhle diskuse moc užitečné všem a přimlouvám se aby pokračovaly. Zvlášť , když to nakonec umíme takhle se ctí ukončit. Dobrých lékařů není moc a především jejich ochota podat informace a vysvětlit je mizerná. Taky nevím jak Vy, ale mne napadne tisíc otázek až když vypadnu z ordinace. A taky se mi stává, že informace podané lékařem prostě nezpracuju a nevím z nich ani hlavu ani patu. Určitě převažuje pozitivní z těch všech diskusí než negativní. To co jsem se dozvěděla od Katchi, Pajky, Jindry, Romany

MM (Čt, 10. 2. 2005 - 15:02)

Ahoj Karle, dekuji ti moc za to co pises, byl bys tak hodny a napsal mi co mam konkretně delat? Uz jen to co jste mi tady vsichni napsali mi pomohlo. Je mi vazne uz lip, je to asi tim ze uz aspon trochu umim pojmenovat to co mi je, kazdopadne psycholog je tady asi na miste ze? Diky vam vsem :-) Vite co mi taky pomaha nejhur mi je kdyz jsem sama, kdyz jsem v naruci pritele je mi dobre vazne krasne, nebo staci jen abych si doma povidala s maminkou a je mi mnohem lip.

MM (Čt, 10. 2. 2005 - 15:02)

Edito mas pravdu, kdyz na to nemyslim priznaky nemam, je normalni ze ted za ty 4 dny co jsem mela zase tyto pocity jsem zhubla 1,5 kg nemuzu jist klepu se je mi zima horko. Edito nejsi z Prahy? Chtela bych dobreho psychologa abych nekomu nenaletela. Diky

Karel (Čt, 10. 2. 2005 - 15:02)

MM, vítej mezi nami, pravdepodobne mas to, co by mnozi nazvali "vychyleni psychiky", možná PP, ale já tenhle psychologický pohled moc nemusím, takže řeknu "vychýlené hladiny neurohormonů v hlavě".Já bych vůbec nedělil stavy lidského těla a duše (nebo těloduše, ono je to určitě jedno a totéž) na "teď jsem nemocná" a "teď jsem zdravá, jenom mám tuhle sugesci". Prostě neexistují dvě krabice, jedna s nápisem zdraví a druhá nemoc, a člověk nepřepadává ze jedné do druhé a zpět. Spíš je to dlouhá křivka a nikde na ní se nedá říct, tady začíná zdraví a tady končí nemoc. Zdraví je i podle definice Světové zdravotní organizace WHO "stav úplné fyzické, psychické i sociální pohody", což bych si troufal tvrdit, že tady nemá nikdo, ani že to nemá nikdo, koho znám.Je snížená hladina endorfinů, serotoninu nebo GABA v hlavě jen sugesce? Asi není. Může ji vyvolat sugesce? Určitě může, ale u většiny lidí to takhle není. Dokonce je tu spousta lidí, kteří PP ataku dostanou zčista jasna ne po těžkém stresu, ale z dobré nálady. Pokud je to sugescí, pak je třeba s psychologem pracovat na vygumování sugesce (pokud to nějaký umí, a těch bude málo). Jinak je lepší pracovat přes tu biochemii v mozku, tenkém střevu (které má víc receptorů serotoninu než mozek, mimochodem) a čistit se tak, aby vyčištěné tělo samo dalo do pořádku všechno, co se dát do pořádku dá. Sugescí si dáváme denně strašně moc, ale ne všechno, kde se zdá být hlavní příčinou sugesce, je způsobeno sugescí.Drž se, bude líp!

Edita (Čt, 10. 2. 2005 - 14:02)

Evi, to je přesný - na psaní receptů jsou obvoďáci dobrý a když jim ještě řekneš přesně, co chceš napsat. Zrovna, když jsem čekala v té čekárně, tak tam postupně přišli asi tři lidi, že chtějí napsat to a to pro babičku a sestra jim vyjela recept, podala a bylo hotovo. A to se mi ještě doktorka zeptá, jestli chci neschopenku nebo ne, prostě síla.

Edita (Čt, 10. 2. 2005 - 14:02)

MM, mně to přešlo až za několik měsíců, ale to bylo tím, že jsem ještě neléčila svoji PP, proto jsem svůj psychický stav trochu zanedbala. Chtěla bych ještě poopravit miss - RS se právě projeví prvně v mladém věku, klidně i ve 20 letech, ale pokud MM její příznaky přejdou, když na ně přestane myslet, jedná se jistě o psychiku.

MM (Čt, 10. 2. 2005 - 14:02)

Ahoj Miss dekuji za podporu a ujisteni take si myslim ze jsem zdrava, vcera jsem treba jela v tramvaji a rikam si jsem zdrava jsem zdrava jsem zdrava, pak najednou je mi lip, ale za chvili to na me nejak padne, hlavne v noci je mi dobre a dobre spim, takze je to jen vsugerovana, kdyz si clovek bude cely den rikat ze ho brni noha tak ho proste brnet zacne a pak to takhle dopada. Vis preji vsem zdraví a jen diky tomuto foru ted vim ze nejsem sama koho takove stavy trapi. Diky a drzte se vsichni

Eva (Čt, 10. 2. 2005 - 14:02)

Hanulko,to by mně teda taky zajímalo,jak se pozná,která ES je ta nebezpečná a která je ta druhá.Taky mně to občas chytá,přeskakuje mi srdce a je mi na něho divně.To dovede člověka pěkně vyděsit. Edi,máš pravdu,obvoďáci nejsou žádní odborníci,mám s tím své zkušenosti.Lepší asi jít k nějakému odbornému doktorovi.Já už se o krční páteři ani nezmiňuju,že je mi od ní zle,doktorka mi na všechno řekne,že se s tím musím smířit.A s mou chřipkou,při které jsem taky měla 3 dny horečky 39 stupňů,navíc průjem a nemohla jsem vůbec nic sníst,si taky nevěděla rady a hned mě chtěla posílat do nemocnice. Obvoďáci jsou asi fakt jen na psaní receptů,a to jim ještě musíš nejlíp říct,co Ti je a co chceš napsat.

Karel (Čt, 10. 2. 2005 - 14:02)

Hanko, podle toho, co vim, tak ovoce kvasi jen kdyz se uvnitr nas potka s jinou natravenou potravou, hlavne proteiny, skroby apod. Pokud jsi jedla do 15 hod ovoce a zeleninu, tak po 15 hod ovoce kvasit v tobe asi nebude, ani kdybys ho snedla treba az o pulnoci. Ale tu knihu jsem necetl, co pises, tak treba to nejak ma podlozene rozumne, nebo to neni v rozporu s tim, co jsem napsal.--Jeste k tem nedorozumenim ohledne toho, co ktery doktor rekne negativniho a ES. Hlavne je potreba to brat s rezervou, kazde vyjadreni kohokoliv a nevztahovat si to na sebe (kazdy jsme jiny) opravdu vsechno muze prejit ve vsechno. A taky nemoci nenemoci, na kazdeho z nas muze spadnout shora nekde nejaka cihla a umreme na to, o cem jsme nikdy nepremysleli. Nemoci existuji statisice nebo miliony a presto vetsina tech lidi byla puvodne naprosto zdrava! To znamena, ze by se dalo rict, ze zdravi prechazi ve vsechny nemoci (a teda zdravi samotne je nebezpecne, kdyz to zlehcim), a z tohoto pohledu jiste ES nebo cokoliv jineho muze prejit ve fibrilaci nebo cokoliv jineho. NIKDO tuto planetu jeste neopustil zivy a z pohledu dneska PLUS 100 let jsme vsichni mrtvi (snad kromě Petrushky). Ted jde o to, jestli si uzijeme ten pritomny okamzik bez obav z budoucnosti, jak to krasne vyjadrila Pajka a pred ni budhisticti filozofove, nebo se budeme strachovat, ze dostaneme nejakou smrtelnou nemoc. Protoze ji zarucene jednou dostaneme, jinak bychom nikdy neumreli, a to neni mozne. To, co bylo, uz neni. To, co bude, taky neni. Mame jenom to, co je TED a nic jineho si nelze uzit a bude to tak porad.Sorry za zlehcovani tematu, chtel jste to trochu uvest do usmevnejsi polohy. Na uklidnenou neco pridam: podle poslednich vyzkumu nemoci srdce nejvic hrozi tem, kteri maji naprosto, ale naprosto dokonale stejne odstupy mezi srdecnimi stahy! A to je pravda! Myslim, ze to tady na chatu nikdo nema. Takze nejake bum..... bum bum bum je v podstate tomu zdravi bliz nez bum..bum..bum..bum..bum..bum.A jeste usmevny pribeh ze studentskych let mych: pred statnicemi jsem si myslel, ze mam neco se srdcem, bolelo me na hrudi. Kazdy den, obcas to prestavalo. Doktori zkoumali, zkoumali a nic nevyzkoumali. Kdyz jsem pak mel prvni periodu zdraveho stravovani, zmizelo to, bolest najednou nebyla. A teprve s odstupem mnoha a mnoha let bez doktoru jsem prisel na to, ze slo o reflux zaludecni kyseliny do jicnu, ktery nemusi vzdy palet, ale nekdy muze bolet.

Miss (Čt, 10. 2. 2005 - 14:02)

MM - urcite o roztrusenu sklerozu u teba nejde,/už len ohladom na tvoj vek/ ja som taká istá, tiež si myslím, že mám všetko o čom sa dočítam, nebodaj ak mi niekto povie dohady, že to môžem mať vtedy koniec. Niekedy akokeby som si necítila ruku, to si mám myslieť že mam sklerozu? kdeže ty máš najpravdepodobnejsie takisto PP./Pri PP sa cítim tak zmätene, že zabúdam, potom to prejde, tiež som si myslela, či nemám alzhaimera pri najmensom:)/ Psychologa ti ja neporadim ja som zo Slovenska, ale neboj o nič vážne /dúfam/ nejde.

MM (Čt, 10. 2. 2005 - 14:02)

Ahoj Edito,a za jak dlouho to pominulo? ja vzdy mam takove pocity, pak nejak to vyplyne a zase na to nejak jakoby zapomenu, pak staci sebemensi impuls (znama rekla ze jeji kamaradka skoncila v nemocnici s RS) a nahle byli priznaky zpet. Podle toho soudim ze je to psychika......ale co s tim? neumim se sama od toho odpoutat. Dneska je to uz 4 den co se tim trapim a topim se v te panice.

Edita (Čt, 10. 2. 2005 - 14:02)

Hanulko, jak se pozná, že se jedná o ES na psychickém podkladu nebo o jiné ES?MM - moje známá má RS a když jí tuto nemoc asi před šesti lety diagnostikovali, tak jsem měla přesně stejné příznaky jako ona, které mi časem ale samy pominuly, takže já to měla zjevně z psychiky. Myslím si, že by snad lékař, kterýmu řekneš, že máš ty a ty problémy a že máš obavu, zda nejde o RS, měl dát doporučení na další vyšetření, které by případnou RS odhalilo. Pokud ale doktor řekl, že to RS není a není třeba nai další vyšetření, tak bych mu snad věřila. Pokud bych mu nevěřila, tak bych šla ještě k jinýmu. Sama s lékaři moc dobrou zkušenost nemám, tak k nim radši moc nechodím. Stejně mám strach, že až mi jednou opravdu bude něco vážného, tak už mi nikdo nepomůže.

Edita (Čt, 10. 2. 2005 - 14:02)

Hanulko, jak se pozná, že se jedná o ES na psychickém podkladu nebo o jiné ES?MM - moje známá má RS a když jí tuto nemoc asi před šesti lety diagnostikovali, tak jsem měla přesně stejné příznaky jako ona, které mi časem ale samy pominuly, takže já to měla zjevně z psychiky. Myslím si, že by snad lékař, kterýmu řekneš, že máš ty a ty problémy a že máš obavu, zda nejde o RS, měl dát doporučení na další vyšetření, které by případnou RS odhalilo. Pokud ale doktor řekl, že to RS není a není třeba nai další vyšetření, tak bych mu snad věřila. Pokud bych mu nevěřila, tak bych šla ještě k jinýmu. Sama s lékaři moc dobrou zkušenost nemám, tak k nim radši moc nechodím. Stejně mám strach, že až mi jednou opravdu bude něco vážného, tak už mi nikdo nepomůže.

MM (Čt, 10. 2. 2005 - 14:02)

Ahoj všichni, jsem ráda ze jsem nasla tuto diskuzi. Pokud by vam to nevadilo napisu vam svu pribeh a prosim vas o radu, nechci rict diagnozu, ale prosim vas o vas nazor. Je to asi tak rok co jsem jednou s kamaradkou na obede lehce nevidela na jedno oko, asi tak za hodinu to bylo dobre, vydesilo me to a tak jsem sla k lekarce, rekal ze to bylo tlakem, ze se nemam obavat ze je to naprosto v poradku. Asi par mesicu na to jsem si precetla v nejakem casopise clanek o tom, ze nejake mlade divce zjistili roztrousenou sklerozu (dale budu psat jen RS) a mezi asi 15 priznaky, bylo napsano obcasna ztrata videni na jedno oko. Tak jsem si vzpomela na to jak se stalo me. V tu chvili asi vznikla moje PP a zrejme jsem si zacala uvedomovat ty jine priznaky co tam byli napsany.....a zacala jsem je pozorovat na sobe, jenze lekari mi zjistili ze to ze me obcas brni prava ruka, je moji stalou blokaci krni patere, jine veci jsou moji snizenou funkci stitne zlazy jako treba unava atd. Jenze ja furt mela pocit ze mohu mit RS. Vim ze jsem vlstne zdrava, ale porad ve me tato nemoc vzbuzuje panicky pocit co kdyby.Mozna ze obcasne priznaky ktere treba pocituji, jsou jen vsugerovane. Obcas se dostanu do stavu kdy se uplne rozklepu treba rozbrecim, nemohu dychat atd. Obcas vyjimecne si vezmu doma jeden prasek na noc (ted si nevzpomenu na nazev, malý zeleny prašeček.....Diazepam myslim) a v klidu spim a uklidnim se.Prosim vas o radu co si o tom myslite, ale nejlepsi bude navstivit psychologa ze?Vse co mate tyto zkusenosti prosim poradte co s tim a napiste mi svuj nazor. Moc dekuji a preji hodne sil a zdraví.Uz jenom tim ze jsem vam toto vse napsala se mi ulevilo diky. Jinak jeste je mi 23 let a jsem z Prahy, doporucete mi nejakeho dobreho psychologa?

Hanulka (Čt, 10. 2. 2005 - 14:02)

Ahojky všem panikářům po dlouhé době. I když ne tak úplně, protože si vaše příspěvky čtu takřka denně, akorát nic nepíšu, jen občas. Taky jsem si musela změnit nick, protože už tady je ještě jedna Hanka.Naposledy jsem psala, jak se mi ta potvora zase rozjela, tak dneska takřka po 4 letech jsem se odporoučela jít na psychiatrii. Mimot, psychiatra jsem taky změnila a to ze dvou důvodů. První je ten, že když jste objednaní na 8 hodinu ranní, na řadu přijdete kolem 4 hodiny odpolední. Druhý je, že paní doktorku nezajímalo, že mi stávající práška udělali pořádnou paseku v játrech a odmítala mi změnit léky. Tak jsem tam přestala chodit a léky mi psal obvodní lékař. Ale teď u nás v Mostě začala fungovat nová psychiatrická ambulance, kde to zdá se funguje naprosto skvěle.Dodnes jsem brala 1 tabletu Seroxatu denně a Neurol při záchvatu paniky. Paní doktorka mi dnes léčbu změnila a od zítřka začínám Espritalem 30. Tak jestli s ním máte někdo nějaké zkušenosti, budu moc ráda, když mi je předáte. Sama jsem na to zvědavá, mám z toho docela obavy, ale kdyby mi to mělo pomoct od tý hnusný paniky, udělám pro to všechno. Ale to určitě my všichni. Jinak s těma extrasystolama jste mně tady dneska fakticky dostali. Několi dní už jsem je zvládala celkem dobře, ale s tím je teď asi konec. Mám je někdy skoro každý den a jednou mně to drželo asi 15 minut v kuse a tak jsem z toho dostala takovej záchvat paniky, že mi už moc nechybělo a volala sem si rychlo záchranou službu. Tak až půjdu za 14 dní na psychiatrii na kontrolu, zkusim se na to paní doktorky zeptat, jak ona vidí ty extrasystoly.Zatím, co jsem se různě na netu dozvěděla, tak prý jsou 2 druhy extrasystol a nebezpečný je akorát jeden druh. Ty, který má na starosti stres a psychické problémy jsou prý neškodné, pouze nepříjemné. A je fakt pravdou, že dokážou člověka pořádně vystrašit, tedy alespoň mně určitě.Ještě jsem se vás chtěla zeptat, jak v noci spíte. Já poslední dobou krásně usnu, ale pravidelně se po hodinkách probouzim. Prý po tom Espritalu budu spát jak dřevo, proto si ho mám vzít vždycky až večer, nrjlépe po zprávách. Tak uvidíme, písnu vám, jak to dopadlo. Za vaše rady a příspěvka předem moc děkuji. Hodně štěstí v uzdravování přeji všem. Zatím se mějte krásně a skládejte básně. Netrapte se extrasystolama, to nám nijak nepomůže.Zatím papapapapapapapapapapa.

Reklama

Přidat komentář