Jsou úpravy jídla zdravé ?
MECHANICKÉ ÚPRAVY POTRAVIN ( KRÁJENÍ, MLETÍ, STROUHÁNÍ ) - Narušují celistvost, zvětšují obnažený povrch buněk, což vede ke zvýšenému okysličování, nahořknutí?Vhodné je takto narušené potraviny co nejdříve zkonzumovat.
SUŠENÍ- Vhodná úprava zejména pro ovoce a zeleninu. Množství vitamínů se někdy i zvyšuje.
MRAŽENÍ- Zmrazování i rozmrazování by mělo probíhat pomalu, aby nedošlo k popraskání buněčné stěny.
KLÍČENÍM obilovin, luštěnin a semen vznikají zdravé enzymy
KVAŠENÍ - Při kvašení zeleniny vzniká pro organismus plno prospěšných látek a enzymů.
DUŠENÍ - Je nejšetrnější způsob denaturace potravin.
ZKYSÁNÍM mléka se zlepšuje stravitelnost mléčné bílkoviny
VAŘENÍ - Při úpravě masa vařením vzniká nejméně škodlivých látek. Většina škodlivin se dostává do vývaru, proto není vhodné jeho další použití.
Vařením zeleniny se ztrácí všechny termolabilní vitamíny a enzymy. Zelenina se stává kyselinotvornou.
Vaření je nutná úprava pro luštěniny, kdy dochází k tepelnému rozkladu jedovatého glykosidu a zelených brambor, kdy se částečně rozkládá jedovatý solanin.
PEČENÍ - Při pečení vysokobílkovinných potravin vznikají rakovinotvorné pyrolyzáty aminokyselin
Pečením masa na otevřeném ohni vzniká rakovinotvorný 3,4 benzpyrén. Z tuků vznikají lipoperoxidy.
UZENÍ - 100g uzeniny obsahuje tolik benzpyrenu jako 30- 60 cigaret. Kvůli zachování růžové barvy se navíc přidávají látky, které se v těle přeměňují na rakovinotvorné nitrosamíny.
CHEMICKÉ ÚPRAVY- Některé konzervační, emulgační, aromatické látky a barviva jsou podezřelé z vyvolávání bolestí hlavy, alergií a rakoviny.
Autor: mk
Komentáře
vzhledem k závažnosti údajů,které jste uvedl v článku
"Jsou úpravy jídel zdravé?",Vás žádám o uvedení zdroje
Vašich informací,nebot· se domnívám,že jde o poplašnou
zprávu,která může vážně poškodit výrobu a distribuci
masných výrobků mé firmy.
Žádám Vás o okamžitou odpověď,protože Váš článek byl vytištěn v Lidových novinách dne 23.1O.2OO1 v příloze
"Zdraví".
Šmejkal
Varenim zeleninovych polevek zbavujeme zeleninu vytaminu a pretvarime ji na kyseliny...Pani doktorko Klaudysova, je nejaky zdravy zpusob, jak varit polevky ci bychom meli upustit od vareni polevek uplne jelikoz vlastne ve vode jime pouze vyvarene skodliviny?
Dale k dotazu firmy mastnych vyrobku- domnivam se, ze jestlize je neco zjisteno skodlive, bylo by nejjednodussi, kdyby se to samozrejme vyrabet prestalo celosvetove- napr.synteticka bila stolni sul, bily cukr a mouka zvlaste pokud se da nahradit zdravymi alternativami (nerafinovana morska sul bez prisad, med, ryzova mouka atd.). Pokud je vedecky dokazano, ze uzene vyrobky skodi zdravi tak, jako cigarety, mel by pri nejmensim byt opatreny etiketou jako cigarety! ne kazdy ma cas cist clanky o zdrave strave...dost na tom, ze nezdrave dychame, jime splodiny- napr. pole v Cecham byla prepraskovana po vzoru Ruska a stresu se jen tezko vyhneme.
Za odpoved k uzeninam predem dekuji
Varenim zeleninovych polevek zbavujeme zeleninu vitaminu a pretvarime ji na kyseliny...Pani doktorko Klaudysova, je nejaky zdravy zpusob, jak varit polevky ci bychom meli upustit od vareni polevek uplne jelikoz vlastne ve vode jime pouze vyvarene skodliviny?
Dale k dotazu firmy mastnych vyrobku- domnivam se, ze jestlize je neco zjisteno skodlive, bylo by nejjednodussi, kdyby se to samozrejme vyrabet prestalo celosvetove- napr.synteticka bila stolni sul, bily cukr a mouka zvlaste pokud se da nahradit zdravymi alternativami (nerafinovana morska sul bez prisad, med, ryzova mouka atd.). Pokud je vedecky dokazano, ze uzene vyrobky skodi zdravi tak, jako cigarety, mel by pri nejmensim byt opatreny etiketou jako cigarety! ne kazdy ma cas cist clanky o zdrave strave...dost na tom, ze nezdrave dychame, jime splodiny- napr. pole v Cechach byla prepraskovana po vzoru Ruska a stresu se jen tezko vyhneme.
Za odpoved k uzeninam predem dekuji
- Odpovědět
Pošli odkaz