Pozor na plísně v potravinách
Na potravinách se nevyskytují pouze viditelné plísně, ale i plísně, které pronikají do hlubších vrstev potravin. Platí, že čím více vody potravina obsahuje, tím hlouběji mohou plísně prorůstat.
Šetřivost se při postižení potravin plísní rozhodně nevyplatí. Plesnivé ořechy, semínka, koření, ovoce, kompoty, marmelády, měkké sýry, plátkové sýry, jogurty, tvaroh, omáčky, polévky, obiloviny by měly být vždy při sebemenším napadení plísní vyhozeny.
Pokud se plíseň vyskytuje na jednom místě tvrdého sýra či chleba, mělo by být velkolepě vykrojeno. Vždy je lepší vyhodit větší kus než nedostatečně malý!
Mykotoxiny jsou velmi odolné i vysokým teplotám, takže opětovné převaření např. kompotu je neúčinné.
Plísním se daří především v teplém a vlhkém prostředí, proto by vždy měly být potraviny uchovávány v chladu a suchu.
Též je nutno sledovat dobu spotřeby. Velmi často je v domácnostech používáno koření s prošlou záruční lhůtou. Proto byste si měli datumem označit i kořenky, do kterých koření přesypáváte.
Aby nedošlo případně ke kontaminaci dalších potravin, uchovávejte potraviny zakryté.
Autor: mk
Komentáře
Ale jak potom vysvětlit, že šetřivá babička s dědečkem, kteří celý život vykrajovali co se dalo od nahnilých jablek po marmelády a plesnivý chleba je v nejmenším nevyvedl z míry, se v klidu dožili osmdesátky???
Bufetákům to nevadí.
Mucor piriformis
Mucor pusillus
Mucor racemosus
Mucor spinosum
Neurospora sitophila
Penicilium expansum
Penicilium nigricans
Penicilium stolonifer
Rhizopus nigricans
ta plíseň totiž byla na dně
GDIZ' SE KOUSNE DO OKRA'JENE'HO JABKA, JE NEGDI CI'T'IT XUT'I', Z'E JE V TOM PLI'SEN', ALE TO NEN'I PROBLE'M TO VIPLIVNOUT.
www.salvare.cz/?aktuality,77
(Asi to tady radši nikdo nečte, když ani za čtyři a půl roku sem nikdo nenapsal žádnou poznámku.)
- Odpovědět
Pošli odkaz