Ovčí sýr proti rakovině?
Obyvatelé polských hor si již zvykli na návštěvy vědců z univerzity v jihopolské Vratislavi. Mladí vědci odebírají vzorky mléka a zkoumají obsah jedné z kyselin podle toho, co ovce žerou. Konkrétně jde o CLA, tedy konjugovanou kyselinu linolovou.
Tato látka je známa a už nyní se používá třeba v tabletách podporujících hubnutí. CLA v nich podle výrobců totiž urychluje odbourávání tukové tkáně a mění nevzhledné špeky ve svaly.
Podle polských vědců je právě v tuku, který se získá z ovčího mléka, CLA vůbec nejvíce - přibližně 1,24 procent. Její obsah se přitom mění podle toho, co ovce žerou.
Badatelé zjistili, že pokud jim naordinují dietu a přidají do žrádla více olejnatých rostlin, jako jsou například semínka slunečnice nebo lnu, pak obsah CLA vzroste až na dvojnásobek.
Vratislavští vědci přemluvili ke spolupráci své kolegy z varšavského Institutu průmyslové chemie. Chemikům se podařilo najít způsob, jak z ovčího mléka získat co nejvíce CLA.
Vědci pak vyzkoušeli, jak se látka chová v kontaktu s buňkami zasaženými rakovinou. Výsledek byl úžasný. Ve 100 procentech případů se zastavilo rakovinové bujení.
Preparát však nyní musí projít ještě dalšími testy. K tomu je zapotřebí v přepočtu asi 3,5 milionu korun na zhruba tříleté bádání. Peníze ale univerzita nemá.
Zdroj: ČTK
Komentáře
V horším případě jsou výsledky zkoušek vymyšlené.
- Odpovědět
Pošli odkaz