Dieta s vyloučením lepku
Nelze vyloučit, že mnoho vážných problémů se zažívacím traktem je důsledkem právě masivního použití tzv. tvrdé pšenice. Dokonce nelze vyloučit, že bude nutné dát za pravdu makrobiotikům tvrdícím, že tento druh pšenice způsobuje problémy, protože je (v podstatě geneticky) modifikován tak, že naše populace ho "nepřijímá" - prostě se ještě nestačila adaptovat.
Problém nesnášenlivosti lepku je natolik významný, že již vznikla nestátní občanská iniciativa sdružující postižené osoby - Svaz celiatiků. Těm jistě není nutné nic vysvětlovat a možná ani radit -jsou dostatečně informováni, například i díky vlastním tiskovinám. Počet celiatiků, zdá se, stoupá, i když nijak závratně. Na druhé straně řádově stoupá počet lidí, kteří jsou na pšenici pouze citliví, nikoliv alergičtí. Není vyloučeno, že to souvisí s několika faktory:
- již zmíněným nepřizpůsobením se novému druhu;
- stoupající senzibilizací se stoupající frekvencí konzumace;
předčasným použitím pšeničné krupice v kojenecké a batolecí výživě!
Celiatici mají vážné problémy s výběrem absolutně bezlepkových potravin, přičemž z toho, že dodržují tuto speciální dietu, plyne celá řada možných dalších komplikací.
Nelze vyloučit, že problémy s pšenicí (méně již s ostatními obilovinami) postihnou osoby s krevní skupinou "O". Pro ně by asi bylo řešením ji nahradit původní tuzemskou odrůdou pšenice, která se jmenuje špalda. Bývala jednou z nejdůležitějších obilovin u nás, hned po žitu a ječmeni, případně i ovsu. Moderní šlechtěné odrůdy (tzv. tvrdá pšenice) se vyznačují významně zvýšeným obsahem bílkovin, mezi nimi nejvíce právě lepku. Tyto pšenice se používají již prakticky na celém světě a vyrábí se z nich především bezvaječné těstoviny.
Alergie na lepek může mít podle některých autorů ještě další souvislosti. Nelze totiž vyloučit, že časné poškození střeva lepkem je jednou z hlavních příčin (kromě vrozených dispozic) vzniku Crohnovy choroby.
Nyní některá drobná upozornění pro celiatiky:
Sójová omáčka českého původu je víc pšeničná než sójová. Také v originální japonské sójové omáčce je bohužel pšenice. Dejte velký pozor na uzeniny, konzervy, a to především ty, které jsou s "omáčkou". Podobně si dávejte pozor na "minutky polité sosem" v restauracích. Kontrolujte složení potravin, používaných v případě, že se při přípravě stravy řídíte speciálními "kuchařkami".
Zdroj: Petr Fořt - Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti
Komentáře
5zloutku+100g cukru naslehas do peny
z5bilku udelas shnih
2plne lzice kakaa
Vem plech na nej dej pergamen potreny rozpustenym maslem.
Vse dobre spoj dohromady a nalij na pergamen ,pomoci sterky srovnej povrch.
Do vyhrate troby das pect na 6min. min ani vic,hned je tohovo.Po vyndani na povrchu se zda malo pecena ,ale neni neboj!Je to jen srazeny cukr.Nech vychladnout.Pak si uslehej jednu slehacku a potri korpus. Pomoci papiru zaruluj:-) Je moc dobra a nikdy nevydrzi dele nez jedno odpoledne.Kdyz ji jis zozpliva se v ustech:-)
Na jablka pozor, hlavně u zahraničních jsou ošetřeny něčím co obsahuje lepek, takže vždy loupat.
7 denní kurz hubnutí zdarma - registrace na www.snama.cz/dieta NEJDE JEN O HUBNUTI, ALE PREDEVSIM O KVALITÍ VÝŽIVU ORGANISMU
Máte nějaké recepty napište a podělte se, teď by mě docela zajímalo bezlepkové vánoční cukroví.
- Odpovědět
Pošli odkaz