Může vitamín D snížit riziko těžkého průběhu či úmrtí na COVID 19?
Američtí vědci vyhodnotili vzorky krve od 235 pacientů přijatých do nemocnice s COVID a poté je sledovali, aby zjistili, jak se jim daří. U pacientů, kteří měli odpovídající hladinu vitaminu D, bylo méně pravděpodobné, že upadnou do bezvědomí nebo zemřou na COVID. (Poté, co byla studie zveřejněna, redaktoři časopisu zveřejnili vyjádření znepokojení, „ptali se, zda velikost vzorku byla dostatečně velká a jak byla data analyzována“ Autor studie, Michael Holick, MD, výzkumník vitaminu D na Bostonské univerzitě, známý pro propagaci tohoto vitaminu, potvrdil, že je zapotřebí rozsáhlejší studie.)
Další studie přicházejí. Vědci z londýnské univerzity Queen Mary zahajují šestiměsíční studii Coronavit, do které se zapíše 5 000 lidí, aby zjistili, zda vysoká dávka vitaminu D může snížit zimní respirační infekce, včetně COVID-19.
A dalších 31 studií je uvedeno na Clinical Trials.gov.
Odborníci tvrdí, že zdravé hladiny vitaminu D v krvi mohou poskytnout výhodu přežití tím, že pomohou lidem s COVID-19 vyhnout se cytokinové bouři, když imunitní systém nadměrně reaguje a začne útočit na vlastní buňky a tkáně vašeho těla.
Někteří lidé mezitím říkají, že preventivní užívání vitaminu není na škodu.
Vědci z Velké Británie hodnotili průměrné hladiny vitaminu D a počet případů COVID-19, stejně jako úmrtnost ve 20 evropských zemích. Země s nízkou průměrnou hladinou vitaminu D v populaci měly vyšší počty případů a úmrtí na COVID-19, říká vedoucí studie Petre Cristian Ilie, MD, PhD, ředitel výzkumu a inovací v Trust Queen Hospital Hospital Trust v King's Lynn ve Velké Británii.
Irští vědci analyzovali evropské populační studie a hladiny vitaminu D a zjistili, že země s vysokou mírou nedostatku vitaminu D mají také vyšší úmrtnost na COVID-19. Tito vědci požádali vládu, aby zvýšila doporučení týkající se vitaminu D.
Zdroj a více informací na https://www.webmd.com/lung/news/20200518/more-vitamin-d-lower-risk-of-se...
Komentáře
Píše o tom pan Ing. Jiří Janča, CSc., cituji: Ing. J. Janča: "Co nám chybí" (kovy, jiné prvky
a vitamíny v lidském těle) vydané v r. 1992, druhé vydání. V knížce zavěceně a podle mne
vysoko odborně vysvětluje, jaké účinky na lidské zdraví mají různé kovy, vitamíny, v kterých
potravinách a v jakém obsahu se nachází. K vitamínu D v závěru kapitoly uvádí,
cituji: "Nejjednodušším, i když ne ideálním, zdrojem vitaminu D je také tření pokožky, nejlépe
kartáčováním. Ovšem kartáč, nebo jiný třecí prostředk (např. žínka) by neměl být z umělé hmoty."
Bohužel autor (Ing.Jiří Janča, CSc.) v r.2005 zemřel. Zkoušel jsem se s otázkou získání
vitaminu D tímto způsobem obrátit na různé pracoviště (laboratoře, VÚ a pod.), ale bohužel
bez odezvy, nikdo se ani nepokusil vyzkoušet toto metodu v praxi a tím tvrzení pana
Ing. Janči potvrdit, nebo vyvrátit. Já panu Ing. Jančovi věřím, ale bohužel nemám k možnost,
ani znalosti toto tvrzení vyzkoušet. Jestli je to pravda, tak je škoda, že se tato metoda
nevyužívá, je levná a hodila by se v zimních měsících, kdy je slunce poskrovnu, nebo i v
krajinách, kde je slunce nedostatek.
Píše o tom pan Ing. Jiří Janča, CSc., cituji: Ing. J. Janča: "Co nám chybí" (kovy, jiné prvky
a vitamíny v lidském těle) vydané v r. 1992, druhé vydání. V knížce zavěceně a podle mne
vysoko odborně vysvětluje, jaké účinky na lidské zdraví mají různé kovy, vitamíny, v kterých
potravinách a v jakém obsahu se nachází. K vitamínu D v závěru kapitoly uvádí,
cituji: "Nejjednodušším, i když ne ideálním, zdrojem vitaminu D je také tření pokožky, nejlépe
kartáčováním. Ovšem kartáč, nebo jiný třecí prostředk (např. žínka) by neměl být z umělé hmoty."
Bohužel autor (Ing.Jiří Janča, CSc.) v r.2005 zemřel. Zkoušel jsem se s otázkou získání
vitaminu D tímto způsobem obrátit na různé pracoviště (laboratoře, VÚ a pod.), ale bohužel
bez odezvy, nikdo se ani nepokusil vyzkoušet toto metodu v praxi a tím tvrzení pana
Ing. Janči potvrdit, nebo vyvrátit. Já panu Ing. Jančovi věřím, ale bohužel nemám k možnost,
ani znalosti toto tvrzení vyzkoušet. Jestli je to pravda, tak je škoda, že se tato metoda
nevyužívá, je levná a hodila by se v zimních měsících, kdy je slunce poskrovnu, nebo i v
krajinách, kde je slunce nedostatek.
- Odpovědět
Pošli odkaz